mei
14
2014

Nieuw uniek programma in Gambia

In Gambia hebben we inmiddels het grootste aanbod aan eigen unieke projecten en werken wij met onze eigen lokale coördinators. Dankzij onze eigen Nederlandse coördinatoren Anita Bajie en Patricia Sjoorda hebben wij op dit moment nu meer dan 30 projecten verspreid over geheel Gambia. De mogelijkheden zijn eindeloos en uniek! Of je nu wilt werken op een lokaal schooltje, een lokaal ziekenhuis, deel wilt nemen aan een agrarisch project of wilt werken met aapjes in een natuurreservaat, de mogelijkheden zijn zeer divers.

Hoog tijd dus om weer even af te reizen naar dit geweldige land en een kijkje te gaan nemen bij onze vrijwilligers en projecten. Van 10 maart tot 22 maart was ik daarom weer even terug in de smiling coast of the Gambia. Dit keer om samen met onze lokale vertegenwoordigers Foday en Yankuba, en onze Nederlandse coördinators (Anita en Patricia), verder te werken aan ons unieke travel programma van 3 weken; Een programma dat verder gaat dan alleen een deelname aan een vrijwilligersproject. Als vrijwilliger aan de slag gaan op een vrijwilligersproject is immers niet zomaar iets wat je doet en om echt zinvol te zijn op een project en wat te betekenen voor de bevolking en de ontwikkeling van het land is het belangrijk dat je de cultuur, bevolking en het leven in Gambia eerst goed leert begrijpen. Ik ben er daarom apetrots op dat we samen met de lokale bevolking en ons team in Gambia een uniek programma opgezet hebben boordevol leuke en indrukwekkende lokale activiteiten en excursies met als doel je in 3 weken tijd op een leuke en speelse manier volledig wegwijs te maken in hun cultuur en hun dagelijkse leven. Dank je Patricia, Anita, Yankuba en Foday, zonder jullie was dit nooit gelukt.      

Uiteraard heb ik ook weer een aantal projecten en compounds bezocht tijdens mijn bezoek. Het is zo mooi om te zien dat ik weer overal goed werd ontvangen. Bij de Jola stam keek ik mijn ogen uit tijdens de welkomstceremonie, waarbij alle vrouwen van de compound in traditionele kleding aanwezig waren en het op een dansen zetten. In de Fula stam werd ik uiteraard weer ontvangen door het dorpshoofd, Samdie, die dol is op zijn thee, maar dan niet de thee zoals wij die kennen. Er gaat een hele ceremonie aan vooraf. De thee werd tussen de rasta mannen overgegooid en er werd suiker aan toegevoegd met als eindresultaat een mierzoete en zeer sterke thee. Tot slot moest ik bij de Madinka stam met de vrouwen van het dorp naar de plaatselijke markt om rijst en vis te kopen, terwijl de mannen de bomen in klommen voor mijn geliefde palmwijn. Wat was het weer een feest om te dansen op Djembé muziek om de rokende kookpotten vol met rijst en chicken Domada. In de compound van Ali zijn familie genoot ik opnieuw van de vrolijke kinderen die mij vermaakte en verbaasde met de bijzonderheden die zij leren op school. Wat is het toch een mooi land. Gambia, het land met een uiterst vriendelijke en relaxte bevolking en een altijd swingende cultuur. Het land van de rasta`s en reggaefeestjes!

Maar helaas is het ook één van de armste landen van Afrika en wat mij erg aan het hart gaat is dat Gambia echter steeds vaker slecht in het nieuws is in verband met het vreselijke sekstoerisme. Prostitutie van jonge meisjes en jongens is helaas nog steeds een enorm groot probleem in the smiling coast of Africa. Trots ben ik er dan ook op dat ons project Sayangy nu haar vruchten afwerpt. Samen met onze vrijwilligers zetten zij zich in voor deze kwetsbare groep. Via dit project geven wij deze jongeren de kans uit het sekstoerisme te stappen en een vak te leren. En met fantastisch resultaat! Zo werkt Simon nu als excursiegids voor ons en Anjatsi geeft Djembé les aan onze vrijwilligers. Een groep meisjes van de Jola stam heeft nu een eigen Afrikaanse dansgroepje en ze geven onze vrijwilligers Afrikaanse dansles. Fatima heeft inmiddels haar eigen kledingwinkeltje op het strand. Mamma maakt haar eigen wonjo en baobap juice die ze mag verkopen in onze home bar van Ten Travel, Bucarabu. Ali neemt onze gasten mee naar zijn eigen compoud voor Afrikaanse kookles en Sariba ontpopt zich langzaam tot een volleerde verpleegster in de abortus kliniek. Maar we gaan nog verder! Een deel van deze meisjes en jongens zullen ook via ons ingezet worden als excursiegids of leraar of lerares voor onze eigen Afrikaans kook-, dans-, batik- en djembé workshops tijdens ons nieuwe introductieprogramma.

Ook Hiv en Hepatitus B blijft een schrijnend probleem in Gambia. Nog steeds sterven te veel mensen aan deze ziekte. Blij was ik dan ook te horen dat onze eigen coördinator Anita van start gaat met haar eigen project Binta Bah. Als vrijwilliger bij Binta Bah zul je afreizen naar de meest afgelegen dorpjes om hier de bevolking voorlichting te geven over deze vreselijke dodelijke ziekte.

Door Wilma wordt er nu druk gewerkt aan de uitbreiding van het project “farmer help farmer.” In dit project leren weeskinderen en kansloze vrouwen rijst en eigen groenten verbouwen zodat men voor zichzelf kan zorgen. Daarnaast is het in de zeer nabije toekomst mogelijk om via dit project met een tractor of auto in 3 maanden tijd naar Gambia te rijden. Een wel heel bijzonder avontuur! Dus boer, automonteur en iedereen die geïnteresseerd is in de agrarische sector, houd onze site in de gaten.

Kortom het gaat goed met onze projecten in Gambia. Team of the Gambia, We are proud of you all!

Tine Regterschot 

Contact

Ten Travel
Whatsapp NL  : 0031 (0) 6 - 13 12 38 02
Telefoon Spanje 00 34 687639527

KVK 61477249

Email ons

 

Over tentravel

Ten Travel is de specialist voor iedereen, jong en oud, op zoek naar een betaalde
baan in Europa of Australie, een studie of taalreis , stage of  vrijwilligersproject, of een bijzondere individuele , groeps, single, senior of thema reis  wereldwijd.

Lees meer