Agrarisch vrijwilligersproject in Gambia

STARTDATUM

Op aanvraag

DUUR

3 weken tot 1 jaar

LOCATIE

Gambia

Wil je op een bijzondere manier kennis maken met Gambia? Ten Travel biedt je de unieke mogelijkheid om hier een tijdje te gaan werken als vrijwilliger op één van onze vele projecten. Onze projecten in Gambia zetten zich in voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving en maken zo een groot verschil.  Zo bent je én op een zinvolle manier bezig én je leert op deze manier de cultuur optimaal kennen.

Gambia is een prachtig land, Maar het is dus ook een van de armste landen van de wereld. Een bezoek aan dit vrolijke kleurrijke land en haar inwoners, is dan ook een blijvende indrukwekkende ervaring…Daarom is het van belang om je goed voor te bereiden op wat  jouw te wachten staat tijdens jouw deelname aan een project.  Bovendien krijg je te maken met een totaal andere cultuur. Er leven bijvoorbeeld in Gambia vele verschillende Afrikaanse stammen zoals de Wolofs, Fulas en de Madinkas, ieder met haar eigen cultuur en gebruiken. 
Meet the locals, in de afgelegen Afrikaanse dorpjes, dompel je onder in hen tradities en beleef the real Gambia experience, samen met ons en ons enthousiast team aan locals . Together we will make the world a better place…

Tijdens het drie weken durende programma en het vrijwilligersproject kun je verblijven in verschillende accommodaties.

Onze home basis de Bucarabu Guesthouse
Het Bucarabu guesthouse dankt zijn naam aan de Jola drum. Dit gezellige guesthouse is in handen van de sympatieke altijd goedlachse Nederlandse eigenaresse Patricia Sjoorda. Bucarabu is de home basis van Ten Travel. Vanuit dit mooie gastvrije guesthouse worden onze diverse activiteiten zoals djembé lessen, Afrikaanse dans en kooklessen georganiseerd. Tevens is het altijd ons startpunt van de diverse excursies die je zult maken tijdens de eerste 3 weken introductie to the Gambia. Het bestaat uit een bar/ restaurant en een tiental kamers in bungalowstijl. Bucarabu ligt op een unieke locatie slechts 100 meter van het brede zandstrand en op slechts een kwartiertje lopen van de gezellige straat de Kololi strip. Zoek je een relaxte locatie voor je verblijf tijdens de 3 weken introductie en jouw werk op het project, dan ben je bij Bucarabu op het juiste adres. Het eten is er voortreffelijk, het bier wordt koud geserveerd en maar liefst 5 avonden per week is Bucarabu the place to be met swingende live bands en diskjockeys.Er wordt Salsa, Afrikaanse drums, of Reagge music gespeeld. Neem `s avonds plaats aan de prachtige houten bars en geniet van een heerlijk drankje of een bijzondere cocktail of zing elke zondag uit volle borst mee tijdens de Nederlandse karaoke. Speel een potje snooker, darts of in real life mens erg je niet aan de grote beschilderde tafels. Benieuwd wat er gebeurd in het thuisfront? Bij Bucarabu heeft men zelfs BVN tv. Je hoeft dus niets te missen.

De kamers in Bucarabu guesthouse zijn standaard, netjes en schoon. Je kunt kiezen voor een kamer met of zonder airconditioning. Verder is er weinig verschil in de kamers. Alle kamers zijn voorzien van een kluisje een plafond fan en wifi waar je gratis gebruik van kunt maken. De badkamers zijn voorzien van een douche met boiler, dus met warm water en een toilet met wastafel. Elk huisje heeft een eigen terrasje. Er zijn elke dag schone handdoeken en 2 keer per week is er schoon beddengoed. Je verblijft in Bucarabu op basis van logies. Maar maak je geen zorgen in het restaurant van Bucarabu kun je elke dag heerlijk a la carte  eten voor een redelijke prijs. Wil je Afrikaans eten, Spaanse tapas, verse vis, gamba's of heb je liever een heerlijk Nederlands broodje frikandel? Het is allemaal mogelijk bij Bucarabu.

Goed om te weten; Bucarabu beschikt over een back up met generator zodat er altijd stroom aanwezig is. Bucarabu is beveiligd met 24 uur security. Een veilige gedachte!

Appartement
Wil je liever je eigen potje kunnen koken tijdens je verblijf dan bieden wij je ook de mogelijkheid om tijdens je project een appartement te delen met andere vrijwilligers of locals. Samen koken, afwassen en natuurlijk uitgaan! Naast een eigen of gedeelde kamer deel je samen de keuken, de badkamer en de woonkamer met je medebewoners.Alle appartementen zijn vrij basis en Gambiaans ingericht. Houd er rekening mee dat de elektriciteit in Gambia bij regelmaat uitvalt dus dat je niet altijd over stroom zult beschikken. Er is geen warm water aanwezig, maar dat is ook vaak een overbodige luxe in het warme Afrikaanse klimaat. De appartementen zijn allen in de omgeving van Kololi gelegen.

Guesthouse Joccombo
Living the Real African way? Dit kleine typische Gambiaanse 2 sterren accommodatie  ligt net buiten Kololi, maar wel op loopafstand van de gezellige Senegambia strip en het strand. Het guesthouse bestaat uit kleine typisch Afrikaanse lemen huisjes.De kamers zijn ruim, maar heel basis en Gambiaans ingericht. Alle kamers zijn voorzien van een ventilator, een kleine tv met alleen Gambiaanse zenders, een wc en douche (geen warm water). Er is een kleine kookgelegenheid aanwezig (gasflessen zelf verwisselen). Het beddengoed wordt verwisseld op aanvraag en er zijn geen handdoeken aanwezig.

Een verblijf in een Afrikaanse Compound
Wil je echt helemaal op zijn Gambiaans wonen en je onder dompelen in hun cultuur? Dan kies je voor een huisvesting in een compoud! Door te verblijven in een Gambiaanse familie maak je direct kennis met de Gambiaanse cultuur en het dagelijkse leven.

Een unieke ervaring die je niet snel meer zult vergeten en waar je veel van zult leren. Houd er rekening mee dat je in een Gambiaans gezin niet heel veel luxe en privacy zult ervaren. Elektriciteit kan vaak uitvallen en er is meestal geen douche met warm water. Geniet en verbaas je over de Gambiaanse gastvrijheid en je zult merken hoe snel je wordt opgenomen in de Gambiaanse gemeenschap. Vrienden voor het leven zijn zo gemaakt. De gastgezinnen zijn zorgvuldig door ons geselecteerd. Natuurlijk ben je verder vrij om te doen wat je wilt!

NB: bij sommige projecten is alleen een verblijf in het project zelf mogelijk.

 

Ten Travel biedt verschillende mogelijkheden om het land Gambia te leren kennen en/of deel te nemen aan een agrarisch vrijwilligersproject. Ten Travel heeft een uniek 3 weken programma opgezet om je kennis te laten maken met het land en haar bevolking en om je optimaal voor te bereiden op je vrijwilligerswerk. Na dit programma weet je precies welk vrijwilligersproject bij jou past. Je kunt elk vrijwilligersproject met een week verlengen. Mocht je dit te veel of te lang vinden en wil je gelijk beginnen met je vrijwilligerswerk als je in Gambia aan komt, dan is dat ook mogelijk! Je kunt zelf kiezen hoe lang je deelneemt aan een project en ook dit project kun je per week verlengen of je kunt ervoor kiezen om projecten te combineren. Tot slot is het ook mogelijk om alleen deel te nemen aan het 3 weken programma en zo Gambia op een bijzondere manier te leren kennen. Je hoeft dus niet per se deel te nemen aan een project. Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos en wij geven je graag persoonlijk advies!

Het project en het oriëntatie programma

Deelnemen aan een agrarisch vrijwilligersproject in Gambia is niet zomaar iets wat je doet. Het is één van armste landen ter wereld. Om echt iets voor de bevolking te betekenen moet je de cultuur ,de lokale bevolking en het leven in Gambia eerst goed leren kennen en begrijpen.

Ten Travel heeft daarom samen met de lokale bevolking een uniek programma opgezet boordevol leuke en indrukwekkende lokale activiteiten en excursies met als doel je in 3 weken tijd op een leuke en speelse manier volledig wegwijs te maken in hun cultuur en hun dagelijkse leven. Tijdens deze 3 weken zul je o.a verschillende Afrikaanse stammen en compounds bezoeken, maak je prachtige avontuurlijke excursies, krijg je djembé workshops, Afrikaanse dansles en Afrikaanse taalles. Maar ook breng je met onze lokale vertegenwoordigers een bezoekje aan de verschillende agrarische projecten alvorens je besluit waar jij aan de slag wilt gaan. Onze lokale vertegenwoordigers zijn o.a. jongeren afkomstig van de straat, de armste dorpjes of zijn in het verleden werkzaam geweest in de prostitutie. Dankzij dit programma hebben zij weer een toekomst. Zij nemen je graag mee naar hun roots en laten je met trots de schoonheid van hun land zien.

Onder het kopje Extra Informatie staat het hele programma uitgelegd. 

De Ten Travel Agrarische projecten in Gambia 

In Gambia hebben we een uitgebreid aanbod aan Agrarische projecten en werken wij met onze eigen lokale en Nederlandse coördinators. Tijdens de eerste 3 weken zul je de verschillende projecten bezoeken om zo een goede indruk te krijgen van wat mogelijk is op agrarisch gebied. Zo kun je als vrijwilliger aan de slag op het project Soforal Ecolodge. Dit unieke project ligt in een Jola dorp ver van de bewoonde wereld, dus je gaat wel helemaal back to basic (geen stroom). Op dit project kun je werken of stage lopen als boer of voorlichting geven op het gebied van landbouw ontwikkeling. Is dit je te basic? Dan past het project Kanka farm misschien beter bij je. Dit project richt zich op de exotische landbouw. Op het project My Farm, leren weeskinderen en arme kinderen uit de omliggende dorpen, gewassen verbouwen, maken ze crèmepjes en "never die" poeder. Dit poeder wordt gemaakt van een plant en is o.a.goed voor een hoge bloeddruk. Een prachtig project om stage te lopen.

Meer weten of zit jouw ideale project of stage er niet bij? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder jouw avontuur te plannen.

Het 3 weken oriëntatie programma in Gambia:

Breng een bezoek aan de Madinka stam en leer echt  Afrikaans koken in grote potten, terwijl de vrouwen van de compoud rituele dansen uitvoeren. Volg Djembee les in een Fula compound en  trommel zelf later mee op één van de vele reageaparties op het strand. Laat je betoveren door de wijsheid van de Maribus in de jungle. Leer de taal van de bevolking echt begrijpen tijdens de gezellige taallessen Wolof en Madinka in onze home basis bar restaurant Bucarabu.

Bezoek de lokale vismarkt waar elke namiddag de vissersbootjes binnenkomen en help de lokale mannen de zware tobbes vol vis op het hoofd naar het strand dragen, terwijl hordes kinderen de gevallen vis oprapen en er snel mee weg rennen. Neem de bushtaxi en doe samen met de vrouwen van het dorp inkopen op de kleurrijke Serrakunda markt en leer als een echte Gambiaan een palmboom te beklimmen en de heerlijke palmwijn te oogsten. Dit is slechts een greep  uit ons unieke aanbod van ons 3 weken durende programma die je zult volgen ter voorbereiding op jouw project.

Kortom, wij laten jou tijdens de training bewust worden van een aantal belangrijke onderwerpen die spelen in het dagelijkse leven van de Gambianen. En wij zorgen er zo voor dat je door middel van dit programma later op het project écht iets kunt betekenen voor jouw project en de lokale bevolking in Gambia.

Ook zul je tijdens deze 3 weken, 1 keer per week op tour gaan met onze lokale gidsen Jancuba en Foday om verschillend projecten te bezoeken. We bezoeken o.a. lokale schooltjes, ziekenhuizen, weeshuizen agrarische en natuurprojecten. Zodat je een goed idee krijgt van de mogelijkheden en wij je afhankelijk van jouw eigen wensen en capaciteiten kunnen plaatsen op één van de projecten.

Een geruststellende gedachte is dat we naast onze lokale vertegenwoordigers ook een Nederlandse coördinator ter plaatse hebben die je zou helpen alvorens je besluit op welk project je wilt gaan werken en welke werkzaamheden je hier wilt gaan verrichten. Alle mogelijkheden zijn dus open voor iedereen, uitgezonderd de erg gespecialiseerde gebieden (bijv. De Medische hulpverlening). Je hoeft dus geen ervaring mee te brengen, je zult hier ervaring opdoen! Bij de meeste projecten werk je van 08:00 uur 's ochtends tot en met 13:00 uur 's middags, dus er blijft nog voldoende tijd over om ook naast het werk verder deel te nemen aan prachtige excursies en activiteiten. Een aantal programmapunten uit ons introductieprogramma hebben we hier toegelicht. Zo krijg je een idee wat je kunt verwachten tijdens het introductieprogramma.

Kennismaking trip Serekunda market Gambia
Onze gidsen Yankuba en Foday nemen je mee naar de grootste en drukste markt van Gambia de Serrekunda markt, daar waar de lokale bevolking zijn boodschappen doet. Slenter samen door een wirwar van straatjes en verbaas je over de gigantische hoeveelheid marktwaar. Echt alles is er te koop! Er wordt gezegd dat deze markt oorspronkelijk is ontstaan door een aantal vrouwen die aan de straat verse groenten en gedroogde vis verkochten. Ervaar de chaotische drukte  en diverse geuren (sommige geuren zijn wat aangename dan de ander) Hier zie je de bonte, volkse, kleurrijke drukte van Gambianen in hun dagelijkse leven. Een hele bijzondere ervaring!Afrikaanse kookworkshop
De Gambiaanse keuken is een smaakvolle rijke keuken en veel gerechten worden nog traditioneel op houtvuurtjes en in grote potten gemaakt. Leer de lokale gerechten koken op unieke locaties. Ali en Yancuba nemen je mee naar hun roots, de compoud van hun families, waar de vrouwen je met open armen zullen ontvangen. Ze leren je graag de geheimen van een goede Afrikaanse maaltijd. Ga meenaar de lokale markt om de ingrediënten te kopen die nodig zijn voor het bereiden van de maaltijd. Help mee en leer de verschillende smakelijke lokale gerechten te bereiden zoals domodah. Dit is een lekker rijstgerecht met een smakelijke saus, bereid op basis van de Gambiaanse pinda. Uiteraard eten we op de Gambiaanse manier, uit een grote schaal en met onze vingers.

 

Lik je vingers af en geniet. Uitgegeten? Dans en zing mee met de vrouwen, die op traditionele wijze muziek maken (zonder echte instrumenten). Het zal ongetwijfeld een dolle boel worden, want Gambiaanse vrouwen hebben heel veel humor en altijd plezier. Volgens Afrikaanse tradities bestaan er geen toeschouwers dus stamp op de grond en voel de aanstekelijke energie.

Elke stam heeft zijn eigen gerechten en tradities, vandaar dat we tijdens de wekelijkse kookworkshop elke keer een andere stam bezoeken. Je zult 3 kookworkshops krijgen.

Stripe tour
In Gambia leven ongeveer 15 verschillende stammen, die bij elkaar ongeveer 30 verschillende talen spreken. Deze stammen zijn verspreid over bijna alle West-Afrikaanse landen.De belangrijkste stammen in Gambia zijn: de Mandinka`s, de Fula, de Wolofs en de Jolas. Elke stam heeft zijn eigen taal, cultuur, tradities, dans, taal, kleding en muziek. Onze gidsen Yancuba, Foday, en Algahie, alle drie afkomstig uit een andere stripe nemen je mee naar hun familie en roots.
 

Afrikaanse dans workshop
Voetjes van de vloer! Dans, gezang, ritmisch geklap, djembé muziek horen bij het dagelijks leven van een Gambiaan. Afrikaanse dans maakt absoluut deel uit van de cultuur en levensstijl van de vele Gambiaanse stammen, meer dan welk artistiek medium dan ook . Afrikaanse dansworkshops mogen dan ook beslist niet ontbreken.
In ons introductie programma leren wij je de basis van een aantal traditionele dansen. Ervaar de vrijheid van bewegen en stamp mee met je blote voeten op de grond. Dit is pure energie! Gambianen geloven dat “dancing connect cultures”. Begrip voor elkaar en elkaars achtergrond, cultuur en tradities is belangrijk. Samen dansen en muziek maken vindt men daarom erg belangrijk en kan je alleen goed als je goed naar elkaar leert luisteren.
 

Djembé workshop
Het kleurrijke ritme uit the smiling coast of the Africa. Als je aan Gambia denkt denk je aan trommel muziek. Een djembé is een prachtige trommel die in West-Afrika al eeuwen wordt gebruikt. Vroeger werden deze trommels vooral gebruikt als communicatiemiddel. Nu is het voor de Gambianen een middel om zich te uiten bij belangrijke gebeurtenissen.

Onze eigen Dejmbé teacher Alaghie leert je tijdens de workshops verschillende technieken. Lach, zing, dans en geniet. Muziek maken doe je niet alleen! Door goed naar elkaar te luisteren komt er een eenheid en mooi ritme. Voor je het weet is de hele groep veranderd in een swingende Afrikaanse percussieband en speel jij de sterren van de hemel op de reageaparties.
 

Batik workshop en sieraden maken
Het woord batik komt van de term titik, een punt of druppel, en verwijst naar de waspuntjes die samen een patroon vormen. Batik is het in feitelijke proces van het met de hand aanbrengen van gesmolten was op doek en daarna wordt de doek geverfd. Leer deze prachtige Gambiaanse technieken tijdens de Batik workshops!

Projecten tour
In geheel Gambia hebben wij meer dan 28 verschillende projecten waar je geplaatst kunt worden. De projecten zijn zeer divers. Zo kun je aan de slag als onderwijzeres bij lokale schooltjes, opvangtehuizen voor straatkinderen, centra voor gehandicapten of een crèche voor kinderen uit arme gezinnen. Je kunt gaan werken in lokale ziekenhuizen als verpleegster of dokter, voorlichting gaan geven over Hiv of Hepatitis B in de meest afgelegen dorpjes van Gambia, maar ook kun je aan de slag als automonteur, in de agrarische sector, op een natuurproject of help je liever mee een schooltje te bouwen? Alles is mogelijk!Afhankelijk van jouw eigen wensen en capaciteiten zullen wij je plaatsen op één van de projecten. Tijdens de eerste 3 weken zul je met je coördinator 3 keer op  projecten tour gaan. Tijdens deze tour zul je verschillende projecten bezoeken om zo een idee te krijgen alvorens je besluit op welk project je wilt gaan werken en welke werkzaamheden je hier wilt gaan verrichten.

De mogelijkheden zijn eindeloos en daarom hebben we verschillende prijzen die we hanteren. Ons doel is om in ieder geval de kosten zo laag mogelijk te houden zodat je echt kunt bijdragen aan een betere ontwikkeling van Gambia. Wij werken nauw samen met de lokale bevolking en zorgen ervoor dat zij netjes betaald worden voor hun werkzaamheden. Samen met jou geven wij hen een kans op een beter bestaan!

Kosten voor plaatsing op een vrijwilligersproject € 450,-
Kosten per week voor de accommodatie (Appartement) € 95,-
Kosten voor 3 weken programma + 1 week vrijwilligerswerk € 995,-

Je kunt dus elk project met een week verlengen. Je betaald eenmalig kosten voor de plaatsing van een vrijwilligersproject. Wil je tussentijds switchen naar een ander project dan zijn hier GEEN EXTRA KOSTEN aan verbonden. 

 

€ 445,- p.p.

INCLUSIEF

 • Accommodatie
 • 3 weken oriëntatie programma (indien geboekt)
 • Nederlands sprekende coördinator
 • Begeleiding en oriëntatie vrijwilligersproject
 • Plaatsing vrijwilligersprojecten
 • Hulp bij regelen werkvisum
 • Hulp bij boeken van ticket

EXCLUSIEF

 • Vliegticket naar Gambia
 • Vaccinaties
 • Visum (ter plaatse regelen)
 • Persoonlijke uitgaven voor excursies e.d.

Contact

Ten Travel
Whatsapp 00 34 687639527

Whatsapp 00 34 682 62 02 25

KVK 61477249

Email ons

 

Over tentravel

Ten Travel is de specialist voor iedereen, jong en oud, op zoek naar een betaalde
baan in Europa of Australie, een studie of taalreis , stage of  vrijwilligersproject, of een bijzondere individuele , groeps, single, senior of thema reis  wereldwijd.

Lees meer